Israel työ

ISRAEL TYÖ

Israel työryhmä organisoi

Toimintavuosina on järjestetty tilaisuuksia, joissa puhujina ollut asiantuntijoita.  On rukoiltu, järjestetty sapattiaterioita ja kannatettu ystävyysseurakuntaa Tel Avivissa.  Israel yhdistää; sapattiaterioille ja kokouksiin on tultu yli seurakuntarajojen.  Aiemmin on tehty matkoja Luvattuun maahan pastori K. Almgrenin johdolla ja niitä on tavoitteena järjestää jatkossakin.  Voidaan todeta, että vuosikymmenien aikana Kouvolan alueella on tehty paljon työtä Israelin puolesta.

Historiallista taustatietoa

Jeesus ja koko alkuseurakunta oli juutalainen ja toimi oman kalenterinsa mukaisesti.  Alussa Jeesukseen Messiaana uskovia pidettiinkin juutalaisen uskon lahkona. Ensimmäisellä vuosidalla keisari Dominiatuksen (-89) aikana se määriteltiin erilliseksi uskonnoksi ja kiellettin. Vainoa oli etenkin Roomassa ja muissa suurissa kaupungeissa. Kuten tiedämme, kristinusko levisi laajalle ja vaikutti yhteiskuntaan rakentavasti.  300 l. alussa lainsäädäntöön tuli uskonnon vapaus sekä Itä – että Länsi-Rooman valtakunnassa.  Keisari Konstantinuksen ajasta lähtien kristittyjen asema alkoi vahvistua ja juutalaisten asema heiketä. Heidän tekemänsä lähetystyö kiellettiin, myöhemmin  kristittyjen ja juutalaisten väliset avioliitot kiellettiin.  V. 381 Kristinusko julistettiin Rooman valtakunnan viralliseksi, vaikkakaan ei ainoaksi uskonnoksi. Arvostetut  kirkkoisät alkoivat kritisoida juutalaisia. Ambrosius julisti juutalaiset saastaisiksi ja painosti keisaria suhtautumaan heihin kielteisesti.  Idän piispa J. Krystosomos näki, että koska Jumala vihasi juutalaisia, myös kristittyjen täytyi vihata heitä.  (Juutalaiset, kristityt, Bysantin lainsäädäntö ja kristinuskon irtautuminen juutalaisuudesta n. 300–1204 Teuvo Laitila, s.68 )

Tunnettua on, että  keisari Konstantinus yhdisti kristinuskoa vallitsevaan pakanauskontoon. Pakanatemppeleitä muutettiin seurakunnan kokoushuoneiksi.  Liittyessään 300 -luvun jälkeen  läheisesti valtiovaltaan, seurakunta sai paljon maallista arvovaltaa, mutta voi kysyä,  menettikö se samalla hengellistä auktoriteettiaan?

Koska Israel kansana ei ollut hyväksynyt Jeesusta Messiaanaan, kristityt alkoivat vieroksua heitä. Olivathan he joutuneet lähtemään omasta maastaan pakolaisiksi v. 70 jKr.   Pääteltiin, että Jumala oli hyljännyt Israelin valittuna kansana ja että seurakunta oli saanut sen aseman. Tälle ilmiölle on annettu nimi ”korvausteologia” ja se on vaikuttanut läpi historian suuressa osassa kristikuntaa. Ei huomioitu Paavalin varoitusta: Älä ylpeile poisleikattuja oksia vastaan, kun olet päässyt osalliseksi öljypuun mehevästä juuresta. Juuri kannattaa sinua eikä päinvastoin (Room. 11:17-).  Ohitettiin koko Vanhan testamentin  läpi kulkevat kehotukset siunata Israelia ja varoitukset sen kiroamisesta. www.reijotelaranta.fi/israel

Miksi me seurakuntana olemme mm. tekemässä Israel työtä?

Me uskomme Raamatun ilmoitukseen Israelista valittuna pappiskansana; tiivistettynä Jeesuksen sanoin samarialaiselle naiselle – pelastus on juutalaisista (Joh. 4:22).  Olemme nähneet miten kirjoitukset ovat käyneet ja käyvät toteen Israelin valtion syntymisessä ja juutalaisten paluumuutossa ja tulevissa lopunaikojen tapahtumissa (Hes. 34:13, Jes. 2:1-5).  Uskomme, että hyväksymällä uskomme juutalaiset juuret vahvistumme omassa identiteetissämme suomalaisena kansana. Sekä ymmärrämme raamatun ilmoitusta paremmin. Haluamme siunata Israelia myös käytännön tasolla, mm. ostamalla israelilaisia tuotteita emme kannata boikotteja, puhumalla totuutta maan politiikasta, matkustamalla Israeliin.

Raamattu kertoo, että Israelia ei ole valittu sen hyvyyden tähden, vaan että he ovat olleet tottelemattomia alusta alkain (Hes. 2).  Ymmärrämme, että Israelin toiminta sinänsä ei vaikuta eikä muuta sen asemaa Jumalan edessä.  Liitymme niihin kristittyihin, jotka jo vuosisatojen ajan ovat rukouksillaan mahdollistaneet ennustusten täyttymyksen.  Uskomme, että Jumala kyllä toteuttaa sanansa ilman meitäkin, mutta haluamme olla osa Israelia siunaavien sukupolvien ketjua.

Israel työ on osa lähetystyötämme.

Jumala on vanhurskas ja oikeudenmukainen, Hänessä ei ole vääryyttä eikä puolueellisuutta (2. Aik.  19.)  Hän ei asetu Israelin puolelle naapurivaltoja vastaan, vaan se mitä Hän tekee Israelille, koituu kaikkien kansojen hyväksi.  Israel työn ei ole tarkoitus vähentää rakkauttamme muita kansoja kohtaan. Sanomamme niin juutalaisille kuin muslimeille, palestiinalaiselle ja israelilaiselle on sama  Jeshua,  Jeesus on tie, totuus ja elämä, koko maailman valkeus.

Lähteet: Juutalaiset, kristityt, Bysantin lainsäädäntö ja kristinuskon irtautuminen juutalaisuudesta n. 300-1204  Laitila,Teuvo  Karjalan teologinen seura 2020

 

 

Alueellinen yhteistyö

Haluamme olla rakentamassa vahvaa yhteistyötä alueellisesti Kouvolassa. Vuoden 2023 tavoitteena on koota paikalliset Israel työn toimijat yhteen säännöllisesti sekä luoda yhteistä raamitusta työlle. Mikäli haluatte yhteisönä olla rakentamassa tätä Kouvolassa, niin ottakaapa yhteyttä.

TILAISUUDET

Ei erityistapahtumia tällä hetkellä päivitetty

POHDINTAA

Antisetimismiä ajassamme?

Loiko kirkkoisien juutalaisvihamielisyys pohjaa myöhemmälle antisemitismille?  Tunnemme Lutherin pettyneet vihakirjoitukset hänen myöhemmiltä ikävuosiltaan. Näistä ja myöhemmistä tunnettujenkin teologien negatiivisista kirjoituksista holokaustin luojat saivat ikään kuin oikeutuksen omalle toiminnalleen.  Loiko korvausteologia pohjan seurakunnan vaikenemiselle kautta aikojen tapahtuneisiin juutalaisten vainoihin.

Pastori J. Bittner kertoo kirjassaan Hiljaisuuden muurien murtaminen kuinka sodan jälkeen holokaustin vuosista Saksassa  vaiettiin ja sekä uhrien  että natsien jälkeläiset kantoivat isiensä vaiettua taakkaa ja syyllisyyttä kehoissaan ja tunnoissaan. Salattu menneisyys muodosti voimakkaan esteen Jumalan työlle.  Bittner muutti vaimonsa kanssa  .80 luvulla Tubingeniin, pieneen saksalaiseen kaupunkiin baptisti seurakunnan lähettämänä.  Rukoukset, paastot, evankeliointi ei tehnyt mitään vaikutusta kaupungin kovaan ilmapiiriin.  Kun  kaupungin johtajien, asukkaiden ja yliopiston osallisuus holokaustiin avautui, niistä alettiin keskustella.  Vastustus työtä kohtaan oli voimakasta,  mutta vähitellen hiljaisuuden muurit murtuivat ja väärät teot tunnustettiin julkisesti.  Juutalaisten ja natsien lastenlapset ja sitäkin seuraava sukupolvi sai kohdata isiensä menneisyyttä, tunnustaa, pyytää ja antaa anteeksi ja tehdä sovinnon. Koko kaupungin ilmapiiri muuttui ja seurakunnat alkoivat voimakkaasti tukea Israelia. Tästä alkoi liikehdintä joka on ulottunut moniin maihin. Mm. Suomessa  järjestetyt hiljaisuuden marssit ovat seurausta tästä työstä  htpps:// www.tv7.fi/arkki/heratysliikehdinta/jobst-bittner

Bittnerin kirja saa miettimään oman kansamme vaiettuja pahoja tekoja. Vieläkö kansalaissodan kummankin puolen z-sukupolvi kantaa tietämättään vanhempiensa vaiettuja pahoja tekoja ja kärsimyksiä?  Kouvolan ja Kymenlaakson alueella tehtiin maan räikeimpiä rikoksia.  Mielivaltaiseen tappamiseen syyllistyneet tuskin kertoivat lapsilleen teoistaan.  Sovintoa on etsittykin  ja rakennettu.  Kouvolassa siunattiin vuosituhannen alussa kirkkomaahan punaisten puolen tapettuja, joita ei aikanaan katsottu arvollisiksi saamaan kirkollista hautausta.  Raamattu toteaa että kolmanteen ja neljänteen sukupolveen isien pahat kostetaan (siirtyvät) niille, jotka Jumalaa vihaavat, mutta laupeus tulee kaikille, jotka Jumalaa rakastavat (5 Moos. 5:9-10). Korkeassa Veisussa on meille sattuva ja lohdullinen sana: Minun rakkaani on valkoinen ja punainen, kymmenen tuhatta jalompi (5:10).  Hänessä, Jeesuksessa,  meillä on anteeksianto ja voima antaa anteeksi.

Tehilat Yah ystävyysseurakunta Israelissa

Ystävyysseurakunta Tehilat Yah

Seurakuntamme on tukenut messiaanista Tehilat Yah seurakuntaa useiden vuosien ajan. Seurakunta on vihdoin saanut omat toimitilat ja työympäristö Israelissa toimivalle kristilliselle seurakunnalle on haasteellinen.

Seurakunta tekee kuitenkin laajaa aluueellista työtä, sekä kerää aktiivisesti eri seurakuntia yhteen rukoilemaan ja toimimaan alueen parhaaksi.

Seurakunnan pastorina toimii Michael Yaron.

Voit tutustua seurakuntaan tästä linkistä: www.tehilat-yah.org

Juutalaisuuden ja kristillisyyden suhde

Haluatko tukea Tehilat Yah seurakuntaa?

Voit tukea Tehilat-Yah -seurakunnan toimintaa ja rukouksen
talon kuluja kertalahjoituksella tai lahjoittamalla säännöllisesti
Suomen Vapaakirkon kautta.
Tili: Suomen Vapaakirkko
FI13 5680 0020 2843 90
BIC OKOYFIHH
Viite: 368 34062 (seurakunnan toiminta)
Viite: 368 534069 (seurakunnan rakennus)

Suomen Vapaakirkon keräyslupa RA/2020/1485, myöntänyt Poliisihallitus 23.11.2020.
Voimassa 1.1.2021 alkaen toistaiseksi, koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Tervetuloa mukaan

Olet sydämellisesti tervetullut mukaan seurakuntamme toimintaan. Kalenterista voit tarkistaa mitä on menossa juuri tällä viikolla.

Ruoka-aputyö

RUOKA-APUTYÖ

Seurakunnassamme on käynnistynyt viikottainen ruoka-apu. Seurakuntamme jakaa koulujen ylijäämä ruokaa. Ruoan jaon piirissä toimii noin 15 vapaaehtoisen joukko, jotka hakevat ja annostelevat ruoan ruokaa hakeville.

Tilaisuuksissa on alussa pieni hartaushetki (Ruokaa saa vaikka ei osallistui hartaushetkeen), ja ihmisillä halutessaan on myös mahdollisuus keskustella vaikkapa pastorin kanssa tilaisuuden jälkeen. Toivomme ihmisten löytävän syvemmin myös yhteyden seurakunnan muuhun elämään ja seurakuntalaisten pariin. Toivomme ihmisten ottavan omat astiat mukaan, joihin ruoka annostellaan.

 

Ruoka-aputyön aika

Maanantai, keskiviikko, torstai, perjantai.

Klo 13.30 – 14.00

Tilaisuudet alkavat klo 13.30 ja sisään kirkolle pääsee noin 13.15

Ruoka-apu tauolla koulujen loma-aikoina.

Tervetuloa mukaan

Olet sydämellisesti tervetullut mukaan seurakuntamme toimintaan. Kalenterista voit tarkistaa mitä on menossa juuri tällä viikolla.

Jumalanpalvelus

Jumalanpalvelus Kouvola

SUNNUNTAISIN JUMALANPALVELUS KOUVOLASSA KLO 11.00

Sunnuntaisin pidettävä Jumalanpalvelus on toimintamme perusrungossa. Siellä pidetään esillä vahvasti Jumalan sanaa, yhteistä rukousta, ylistystä, erilaisia teemoja ja todistuksia. Sunnuntait on jokaisen kristityn peruskauraa.

Ehtoollinen on jaossa kuukauden 1. sunnuntaina.

Jumalanpalveluksissa puhuvat seurakuntamme pastori, vanhimmat tai kutsutut vierailijat. Jumalanpalveluksien tarkemmat tiedot löydät viikkokalenterista.

Jumalanpalvelus Kouvola

Seuraavia tapahtumia

  • torstai huhtikuu 18
    12:00 – 13:00
    Seurakunnan rukoustunti
  • torstai huhtikuu 18
    13:30 – 14:30
    Ruoka-aputyö
  • torstai huhtikuu 18
    17:00 – 19:00
    Opetuslapseuspolku - Kutsuttuna elämään - 8 osaa.
  • perjantai huhtikuu 19
    13:30 – 14:30
    Ruoka-aputyö
  • perjantai huhtikuu 19
    17:00 – 19:00
    Kotoisa olohuone elokuvailta - Joosef

Miksi on tärkeää käydä säännöllisesti Jumalanpalveluksessa?

1. Jeesus itse antoi tästä esimerkin. Raamattu ilmoittaa meille että hän “tapansa mukaan meni sapattina synagoogaan”. Niinkuin tavallisesti elämässä on että hyvät elämäntavat johtavat hyviin seurauksiin ja huonot huonoihin, niin myös tässä kohden on. Säännöllinen yhteys seurakuntaan oli Jeesukselle tärkeää.

2. Apostolit kehoittavat siihen monissa kohdin raamatussa. Yksi varoitus on mainittu mm. heprealaiskirjeessä “Älkää jättäkö seurakuntanne kokousta, niinkuin joillakin on tapana.” Kehoitus on kirjoitettu tekstiympäristössä, jossa seurakuntaelämää viitataan rohkaisevaksi ja kehoittavaksi ympäristöksi, sekä suojaavaksi tekijäksi ihmisen luontaista epäuskoa vastaan.

3. Seurakunta on Jumalan suunnitelma, joka pysyy loppuun asti. Tämä salaisuus on ilmoitettu sekin Raamatussa. Seurakuntaa ei voita mikään, edes kuolema. Kun haluat olla mukana siinä mikä kestää ajanvaihtelut ja tyrskyt, kohtaat ne seurakunnan keskellä ja kautta Jumalan huolenpidon alaisena.

Suomessa tapahtuvasta Jumalanpalveluselämästä voit yleisesti lukea tästä Wikipedian artikkelista. Siirry artikkeliin tästä.

Voinko tulla Jumalanpalvelukseen vaikken usko tai kuulu vapaaseurakuntaan?

Vapaakirkollinen jumalanpalveluselämä noudattaa avointa mallia. Jokainen ihminen on oikeutettu kuulemaan Jumalan hyvää ilmoitusta ja siksi ovemme ja sydämemme on avoinna uusille ihmisille. Saat tulla rakentumaan, uudistumaan, tai ensikertaa tutustumaan kristillisen uskon sisältöihin Jumalanpalveluselämässämme. Evankeliumi on yhä Jumalan ilmoitus kaikille ihmisille!

Mitä Vapaakirkon Jumalanpalveluksessa tapahtuu?

Vapaakirkollinen Jumalanpalveluselämä on monimuotoista. Keskeisellä sijalla on yhteiset laulut, rukoukset ja Jumalan sanan opetus. Riippuen seurakunnasta musiikki ja muita seikkoja ajatellen, vapaakirkon elämä sunnuntain osalta voi näyttää hyvinkin erilaiselta, sisältö kuitenkin keskittyy Kristukseen – ihmisen ja Jumalan välisen suhteen alkuun ja hoitamiseen.

Seurakuntaamme tullessasi voit hyvinkin kohdata ihmisen, joka toivottaa sinut tervetulleeksi ja mahdollisesti vaihtaa muutaman sanan. Saat istuutua mihin päin kirkkosalia vaan – ylä tai alatasolle. Voit laulaa mukana tai olla laulamatta. Kokousta johtaa joku henkilö, joka kertoo mitä seuraavaksi Jumalanpalveluksessa tapahtuu. Tuo henkilö on joku seurakuntalainen. Laulujen lomassa voidaan pitää lyhyitä puheenvuoroja, rukoilla tai lukea vaikkapa raamatuntekstejä, katsoa jokin medialeike jne.

Tervetuloa mukaan

Olet sydämellisesti tervetullut mukaan seurakuntamme toimintaan. Kalenterista voit tarkistaa mitä on menossa juuri tällä viikolla.

Seurakuntien yhteistyö

Seurakuntien yhteistyö

Kouvola Kristukselle

Paikallinen yhteistyö organisoituu Kouvolan alueella – Kouvola Kristukselle organisaation kautta.

YHTEISET TAPAHTUMAT

TERVETULOA MUKAAN!

OLAVIN SANA SYKSYLLE 2020 Walesilainen raamatunopettaja, tohtori Martyn Lloyd-Jones on sanonut. ”Ei ole suurempaa virhetulkintaa kristillisestä sanomasta kuin se, että se tarjoaa helppoa elämää ilman vaikeuksia ja taisteluita…ennemmin tai myöhemmin jokainen uskova huomaa, että kristityn elämä on taistelukenttä, ei leikkikenttä.”

Millaiset aseet meillä siinä taistelussa? Siitä kertoo mm. Efesolaiskirje 6:10-20. Mielenkiintoisen näkökohdan antaa myös Nicky Gumpel, kun hän kirjoittaa, että meillä on kolme asetta; rukous, evankeliumi ja yhteys.  Ensinnäkin meillä on mahtava rukouksen ase. Sitä käytettiin Suomen pelastamiseksi sodan vuosina ja saatiin nähdä ihmeitä. Rukouksen aseen käytöstä on Raamattu täynnä esimerkkejä. Mooses nousi Jumalan eteen kansan puolesta ja Jumala kuuli ja auttoi. Paavali pyysi seurakunnilta. ”Sitten vielä, veljet, rukoilkaa meidän edestämme, että Herran sana nopeasti leviäisi ja tulisi kirkastetuksi muuallakin niin kuin teidän keskuudessanne,” 2Tess 3:1

Toiseksi meillä on evankeliumin ja Jumalan Sanan ase. Meidän mielemme on taistelukenttä. Siellä käydään kovimmat taistelut. Hengellisen taistelun keskuksessa on meidän mielemme. Evankeliumin ihmeellinen lupaus on. ”2 Ja hän on meidän syntiemme sovitus; eikä ainoastaan meidän, vaan myös koko maailman syntien.” 1 Joh 2:2 Mutta myös. ”2 Älkääkä mukautuko tämän maailmanajan mukaan, vaan muuttukaa mielenne uudistuksen kautta, tutkiaksenne, mikä on Jumalan tahto, mikä hyvää ja otollista ja täydellistä.” Room 12:2. Taistelua käydään, ei vain henkilökohtaisella tasolla, vaan siinä kulttuurissa, jossa elämme. Ennen kaikkea sanoma Jeesuksesta Kristuksesta on se, joka voi muuttaa mielen ja myös kulttuurin. Se on maailman voimallisin sanoma. Se on elämää muuttava. Se on kulttuuria muuttava. Se on maailmaa muuttava.

Kolmanneksi meillä on yhteyden ase. Jeesus rukoili omiensa puolesta. ”20 Mutta en minä rukoile ainoastaan näiden edestä, vaan myös niiden edestä, jotka heidän sanansa kautta uskovat minuun, 21 että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa, että hekin meissä olisivat, niin että maailma uskoisi, että sinä olet minut lähettänyt.” Joh 17:20,21 Yhteydessä ja rakkaudessa on voima. Ilmestyskirjassa kerrotaan, miten suuri joukko kaikista kansoista oli tullut Jumalan valtaistuimen eteen ylistämään yhdessä Häntä. Tervetuloa siis Isä meidän rukousiltoihin.

Työryhmän puolesta

Olavi Mäki-Patola

Tervetuloa mukaan

Olet sydämellisesti tervetullut mukaan seurakuntamme toimintaan. Kalenterista voit tarkistaa mitä on menossa juuri tällä viikolla.